زمان مطالعه :
۲ دقیقه
مضاربه

مضاربه چیست؟

آنچه می خوانید...

اگر برای دریافت وام به بانک مراجعه کرده باشید متوجه می شوید که یکی از متداول ترین قراردادهایی که برای اعطای وام مورد استفاده قرار می گیرد، قرارداد مضاربه است؛ اما مضاربه چه نوع عقد (قراردادی) می باشد؟ در این مطلب تصمیم داریم تا به بررسی بیشتر مضاربه و آشنایی با این اصطلاح حقوقی بپردازیم.

آشنایی با مضاربه

مضاربه چیست؟

مضاربه قراردادی است که در آن یک طرف سرمایه ای را در اختیار طرف دیگر قرار می دهد تا با آن تجارت کرده و در سود آن شریک باشند. این قرارداد از نظر اسلام مجاز و حلال است. به بیان ساده تر، در این قرارداد دو طرف با هم توافق می کنند تا پول از یکی و کار از دیگری باشد و سود حاصل از آن را بین هم تقسیم کنند.

شرایط مضاربه چگونه است؟

در قانون و شرع، مضاربه دارای شرایط خاصی می باشد از جمله اینکه سهم هر یک از صاحب سرمایه و عامل (وام گیرنده)  از سود تجارت می بایست به صورت سهم مشاع تعیین گردد مثلا یک چهارم سود سهم صاحب سرمایه باشد و سه چهارم باقیمانده  سهم عامل باشد (در نتیجه اگر عامل سودی نبرد صاحب سرمایه نیز سودی نخواهد برد) یا اینکه عامل ضامن سرمایه ( وام ) دریافتی نمی باشد و اگر بدون تقصیر وی سرمایه از بین برود مسئولیتی متوجه وی نمی باشد.

بانک ها در عمل با قراردادهایی مفصل و از پیش تنظیم تنظیم شده که مشتری حق تغییر مواد آنرا ندارد شرایط  فوق را دور زده و آنها را رعایت نمی کنند البته در این کار از موارد خاصی که در قوانین حقوقی ما وجود دارد استفاده می کنند مثلا برای اینکه وام گیرنده را مسئول بازپرداخت اصل سرمایه نمایند چنین عبارتی را در قرارداد درج می کنند (( ضمن عقد خارج لازم عامل متعهد به بازپرداخت اصل سرمایه به بانک می باشد ))

بنابراین  عقد مضاربه ای که در قانون مدنی و شرع وجود دارد و طبق آن سرمایه گذار می بایست در سود و زیان شریک باشد عملا در سیستم بانکی وجود ندارد بلکه با راهکارهای مختلف و حفظ ظاهر مالکین سرمایه ضمن تضمین اصل سرمایه ، درصد سود مشخصی را نیز دریافت می نمایند . ( خواه وام گیرنده سود برده باشد یا زیان نماید )

جهت سوالات بیشتر در این خصوص می توانید با بهترین وکیل تهران مشاوره نمایید.

وکلای پیروز

وکلا، حامیان کارآزموده ای هستند که دست در دست دادخواهان و ستم دیدگان،با بهره گیری از قدرت قلم و قوت کلام خود، به حفظ جان، مال و آبروی آنان اهتمام می‌ورزند. از این رو جمعی از وکلا برای ایجاد سایه ای امن از دفاع پیروزمندانه برای شهروندان، اقدام به تاسیس گروه حقوقی وکلای پیروز نموده اند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *