زمان مطالعه :
۴ دقیقه
زندگی جداگانه زن و شوهر

زندگی جدا از همسر

آنچه می خوانید...

تعیین محل زندگی از حقوق مشترک زوجین به حساب می‌اید. هدف اصلی ازدواج زیر یک سقف زندگی کردن زوجین است پس اگر زوجین زیر یک سقف زندگی نکنند امر ازدواج امکان پذیر نیست. زن و شوهر از لحاظ حقوقی موظف به حفظ روابط و زندگی مشترک هستند.

تعیین محل زندگی حق کیست؟

طبق ماده‌ی 1114 قانون مدنی تعیین محل زندگی و حق سکنی با شوهر است. زن باید در منزلی که شوهر انتخاب می‌کند زندگی کند. لازم به ذکر است که در صورت شرط کردن زوجه حین عقد، اختیار تعیین مسکن می‌تواند با زن نیز باشد.

محدوده‌ی حق مرد چگونه است؟

مرد نمی‌تواند زن را مجبور به زندگی در محلی کند که در شآن او نیست. طبق ماده‌ی 1107 مرد باید حین انتخاب مسکن شآن و منزلت زن را در نظر بگیرد. در صورتی که منزل مسکونی در شآن زن نباشد، وی می‌تواند تمکین نکند.

در چه مواقعی حق مسکن از مرد سلب می‌شود؟

با وجود اینکه زن باید در محلی که مرد تعیین می‌کند زندگی کند، اگر زندگی مشترک برای وی با خوف، ضرر مالی و شرافتی همراه باشد وی می‌تواند مسکن جداگانه اختیار کند. درچنین شرایطی زن ناشزه محسوب نمی‎‌شود و مرد موظف به پرداخت نفقه‌ی وی او است.

آیا خانه‌ی پدرشوهر منزل مستقل به حساب می‌اید؟

منزلی که مرد برای مسکن برمی‌گزیند باید دارای اتاق، حمام، سرویس بهداشتی و آشپزخانه باشد بنابراین مرد حق ندارد زن را مجبور به زندگی در خانه‌ی پدری خود کند.

دادن حق مسکن به زن

همانطور که پیش تر مطرح شد زن می‌تواند ضمن عقد، تقاضای حق مسکن کند و در صورت موافقت مرد این حق به زن منتقل می‌شود. این حق می‌تواند هم به صورت حق مطلق و هم به صورت حق مقید به زن منتقل شود. مطلق و یا مقید بودن حق به این معناست که مرد می‌تواند زن را به هر خانه و شهری ببرد یا بخشی از این حق مانند انتخاب شهر را به زن واگذار می‌کند. اگر انتخاب مسکن به طور مطلق به زن داده شود وی می‌تواند شهر، ساختمان و منطقه‌ی زندگی را تعیین کند.

در صورت داشتن حق مسکن، زن محدودیتی در انتخاب محل زندگی نخواهد داشت اما اگر این شرط مقید به زمان و یا مکان خاصی باشد، زن باید در محدوده‌ی شرط عمل کند.

امتناع مرد از اجرای حق زن

اگر علارغم حقی که مرد به زن داده است، مسکنی بدون رضایت او برگزیند، زن می‌تواند منزل را ترک کند. تمام شروطی که حین عقد مطرح می‌شوند لازم الاجرا هستند و زوجین موظف به انجام آن هستند.

چه زمانی زن می‌تواند جدا از مرد زندگی کند؟

در صورت وقوع موارد زیر زن می‌تواند جدا از مرد زندگی کند.

  • اگر منزل مسکونی برای زن خطر جانی، مالی و یا شرافتی به دنبال داشته باشد، زن می‌تواند جدا از مرد زندگی کند. در این صورت باز هم نفقه به زن تعلق می‌گیرد.
  • از آنجایی که مسکن بخشی از نفقه‌ی زن است، مرد باید مسکن مناسبی برای وی برگزیند.
  • اگر مسکنی که مرد انتخاب می‌کند متناسب با شآن و منزلت اجتماعی زن نباشد وی می‌تواند از سکونت گزیدن در آن منزل خودداری کند.
  • بر اساس ماده‌ی 1114 زن در صورت نداشتن حق مسکن باید در منزلی که مرد برگزیده زندگی کند. اما اگر در زمان عقد

حق مسکن به زن داده شده باشد وی اختیار تعیین مسکن را دارد و اگر نخواهد در خانه‌ای زندگی کند قانون نیز حق را به او می‌دهد.

دلایل جدایی موقت زن و شوهر

جدا زندگی کردن زن و شوهر می‌تواند دلایل متعددی داشته باشد. در ادامه برخی از این دلایل را با هم مرور می‌کنیم:

  • رهایی از فشار و تنش ناشی از روابط احساسی
  • رهایی از شرایط طاقت فرسای زندگی مشترک
  • شانه خالی کردن از مسئولیت
  • مسائل مالی می‌توانند یکی از دلایل دیگر عدم تفاهم زوجین باشد.

اگر تصمیم به جدا زندگی کردن از همسر خود دارید موارد زیر را در نظر بگیرید

  • جدایی موقت را به عنوان آخرین راه حل در نظر بگیرید.
  • پیش از جدایی با مشاور مشورت کنید.
  • بیشتر با همسر خود وقت بگذرانید.
  • سعی کنید در مورد رفتار خود تجدید نظر کنید.

نتیجه گیری

طبق قانون مدنی زن نمی‌تواند مسکن مستقلی برای زندگی جداگانه از شوهرش اختیار کند، مگر اینکه در منزل برای زن خطر جانی، مالی و یا شرافتی وجود داشته باشد که در این صورت زن می‌تواند مسکن جداگانه‌ای برای خودش انتخاب کند و اگر به این علت زن مسکن جداگانه‌ای اختیار کرده باشد باز هم نفقه او بر عهده شوهر است.

وکلای پیروز

وکلا، حامیان کارآزموده ای هستند که دست در دست دادخواهان و ستم دیدگان،با بهره گیری از قدرت قلم و قوت کلام خود، به حفظ جان، مال و آبروی آنان اهتمام می‌ورزند. از این رو جمعی از وکلا برای ایجاد سایه ای امن از دفاع پیروزمندانه برای شهروندان، اقدام به تاسیس گروه حقوقی وکلای پیروز نموده اند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *